Ontmoetingsdag Immanuel 21 september 2024

door

BOUWEN AAN DE KERK VAN DE TOEKOMST – SAMEN KERK ZIJN

‘Bouwen aan de kerk van morgen’ – ‘Samen Kerk zijn’ zijn de thema’s  van deze dag. Deze thema’s komen zo maar niet uit de lucht vallen maar willen een dringende oproep zijn tot mobilisatie van onze sterkten om in deze tijd van verregaande secularisatie onze kerk te revitaliseren. Onze sterkten, dat zijn wij zelf. Wij gelovigen zijn geroepen om uit te dragen wie God is en wat Hij voor anderen wil zijn.  Ook in deze moeilijke tijden trekt God met ons mee.

De tijden zijn effectief moeilijk en stellen ons voor grote uitdagingen. In onze geseculariseerde wereld heeft de katholieke Kerk geen meerderheidspositie meer. Velen van ons zijn groot geworden in een wereld waarin de Kerk een dominante rol had. We moeten er ons als christenen van bewust zijn dat we meer en meer een minderheid gaan vormen en dat dit niet zo maar van voorbijgaande aard zal zijn. Een ongekende terugval van menselijke en materiële middelen zal ongetwijfeld een grote impakt hebben op onze werking. We kunnen hierom treuren of het als een opportuniteit beschouwen, waarbij we ons bewust terugplooien op de essentie van ons geloof en daar dan samen aan werken, vernieuwender en hechter misschien.

Via een aantal presentaties en workshops willen we tijdens deze ontmoetingsdag hier samen aan werken, inspiratie opdoen en zo de toekomst voorbereiden. Hierbij leggen we het accent op drie grote items, liturgie, catechese met diaconie en verantwoordelijkheidszin.

Inzake liturgie moeten we onvermijdelijk naar een reductie van het aantal vieringen. Maar we willen dat oordeelkundig doen, zonder verlies aan verbondenheid en diepgang met onze geloofsgenoten en via hen met God. Uw dromen, visies en verwachtingen zijn bijzonder waardevol voor de concretisering van de mogelijke beslissingen ter zake.

Ook op vlak van catechese komen we in woelige wateren; onze jongeren, jonge gezinnen en volwassenen verder initiëren in ons geloof en blijvend aansluiting doen vinden bij de blijde boodschap is een bijzondere uitdaging. Hierbij hebben we oog voor de vreugde, hoop, leed en angst van de hedendaagse mens, vooral voor de armen en voor wie lijden.

Een derde punt dat we ook willen aanraken is de medeverantwoordelijkheid van alle gelovigen tot het in stand houden van de geloofsondersteunende middelen voor o.m.  vieringen, sacramenten, diaconie…. Wat we ook bedenken aan centralisaties, fusies, reducties en dergelijke meer, zij zullen nooit volstaan voor een stabiel pastoraal aanbod, tenzij we “samen-kerk-zijn”  en onze talenten inzetten voor ons geloof.

Ook een visie op onze actuele maatschappelijke context komt uitgebreid aan bod.

Wij hopen op uw aanwezigheid en rekenen op uw inbreng. Onze workshops zijn een aangewezen middel om via een synodaal proces ons team, onze werkgroepen en plaatselijke kerngroepen toe te laten de vinger aan de pols te houden.

We sluiten de dag af met een viering waarin we God vragen ons bij te staan in deze moeilijke opdracht en om te beletten dat we ontmoedigd of ontgoocheld zouden geraken.
Via “samen sterk zijn’ naar ‘samen kerk zijn’.

Met een receptie bezegelen we al onze plannen.

Tot dan