Kontich-Kazerne steunt ’t Vlot

door

KONTICH-KAZERNE STEUNT

DAK- EN THUISLOZEN VAN ’T VLOT

 

Onze parochie van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen mag opnieuw Niek Everts verwelkomen.

Niek, die in haar jonge jaren nog jeugdpastor is geweest in het dekenaat Kontich, komt preken in de zondagviering op 16 juni e.k., om 9.30u.

Niek is thans de pastor van ons bisdom voor de dak- en thuislozen van Antwerpen. Met een groep vrijwilligers ontvangt zij elke dinsdag- en donderdagnamiddag tientallen dak- en thuislozen in ’t vlot, gehuisvest in het achterste deel van de kerk van het Heilig Hart in de Lange Beeldekensstraat te Antwerpen.

In ’t Vlot krijgen de ‘gasten’ soep, brood, koffie, thee, water. Voor velen is dat geen tussendoortje maar de belangrijkste maaltijd van de dag. Maar ’t Vlot wil op de eerste plaats een ‘thuis’ zijn voor die tientallen eenzame mensen, die vaak geen banden meer hebben met familie. ’t Vlot is hun nieuwe familiekring. De gasten en de vrijwilligers zitten door elkaar. Zij eten samen, zij praten samen. Er wordt veel gesproken, maar ook veel gezwegen. Er wordt gelachen en geweend en getroost. Elke mens wordt au sérieux genomen. Met of zonder wettig verblijf. Nieuwe bezoeker of al vele jaren vaste klant.

Er zijn nog dagcentra voor dak- en thuislozen in Antwerpen. ’t Vlot werkt daar goed mee samen. Maar in één ding is ’t Vlot uniek. Er wordt geen enkel onderscheid tussen mensen gemaakt. Niemand wordt geweigerd. Iedereen is welkom, ook zij die elders niet meer welkom zijn, bijvoorbeeld omdat zij zware problemen hebben.         In ’t Vlot vind je ook de allerarmsten, zij slapen in de fietsenstalling van het Centraal Station of in een kortonnen doos in het park.

’t Vlot vertrekt vanuit de christelijke overtuiging dat alle mensen beminnenswaardig zijn. ’t Vlot krijgt geen overheidssubsidies. Alle werkingskosten worden betaald met giften. Daarom zijn alle medewerkers van ’t Vlot heel blij dat zij op zondag 16 juni opnieuw mogen rekenen op de hulp van de werkgroep BMW (Broederlijk delen, Missiewerk en Welzijnszorg) Na de viering worden vóór de kerk diverse producten te koop aangeboden waarmee Kontich-Kazerne de werking van ’t Vlot wil ondersteunen. Reeds vandaag wil ’t Vlot de werkgroep BMW en alle sympathisanten danken voor hun onmisbare hulp.