Agenda OLV-Onb.Ontvangen

Sterzingen levert 1.380 euro op

Op zondag 5 januari trokken de vormelingen door de straten van Kontich-Kazerne om driekoningen te zingen. Dit leverde maar liefst 1.380 euro op. Daarmee werd het record van vorig jaar opnieuw verbroken. De opbrengst is bestemd voor de vzw Adoptie Sri Lanka van Linda Stabel, de voormalige directrice van de Sint-Montfortschool. De organisatie bouwt huisjes en scholen, zorgt voor drinkwater en geeft financiële ondersteuning aan kinderen en gezinnen.

Onze vormelingen kwamen reeds om 9 uur samen in de kerk. Daar luisterden zij naar het Driekoningenverhaal. Ze kwamen te weten dat de koningen symbool stonden voor de hele wereld die eer brachten aan Jezus. De koningen kwamen immers uit de drie toen gekende werelddelen en hadden diverse leeftijden. Tot slot oefenden de vormelingen nog het Driekoningenlied.

Bij aanvang van de eucharistieviering sprak priester Marc onze koningen toe. Daarna zongen ze het lied voor alle kerkgangers. Priester Mark zegende nog de vormelingen die vervolgens in kleine groepjes door de straten van Kontich-Kazerne trokken. Rond 12.30 kwamen ze terug in het klooster waar nog een warme chocomelk hen stond op te wachten. De koningen telden het geld en trokken tevreden naar huis.

Dank aan onze zangers en de milde gevers.

Waar zijn de os en de ezel?

Ik heb een probleem, zei pastoor Jos tijdens de kerstviering in Kontich-Kazerne. Ik heb een homilie voorbereid over de os en de ezel maar ik zie ze niet in de kerststal. Desalniettemin was het een mooie, stemmige viering dat werd opgeluisterd door het kinderkoor Kavier en het ouderenkoor Moderato. Dit alles onder de kundige begeleiding van Koen aan het orgel en Mia als dirigent.

Op kerstdag is er steeds een gezinsviering in Kontich-Kazerne. Daarbij wordt ook steeds gekozen voor een kerstverhaal. Dit keer was er het verhaal van de gevallen ster. Een eenzaam meisje droomde van gekleurde wolken.

Maar er waren enkel grijze wolken zichtbaar. Toen zag ze plots een heldere ster. Het meisje volgde de ster en via een wijze uit het oosten en een schaapsherder kwamen ze bij de kerststal. En daar vond ze de wolken van haar dromen. Dit alles werd mooi uitgebeeld door onze vormelingen Nore, Daan, Senne en Marie.

Pastoor Jos stelde in zijn homilie de os en de ezel centraal. In vele kerststallen zijn ze aanwezig maar blijven ze op de achtergrond. Toch hebben ze een wezenlijke taak, met name zorgen voor warmte in de stal. En ook wij hebben in onze maatschappij soms te weinig aandacht voor mensen die op de achtergrond actief zijn en vele nuttige taken verrichten.

En waren de os en de ezel echt niet aanwezig in onze kerststal? Of hadden ze zich zo opgesteld dat ze zichzelf onzichtbaar hadden gemaakt. In ieder geval trokken de vele kerkgangers met een heus kerstgevoel huiswaarts. En zoals onze koren zongen, blijft dit kerstgevoel hopelijk een heel jaar duren.

Vormelingen staan in vuur en vlam voor Jezus

Mijn naam is … en ik sta in vuur en vlam voor Jezus. Zo klonk het wel 23 keer tijdens de viering van zondag 8 december in de kerk van Kontich-Kazerne. Met deze woorden maakten de kandidaat-vormelingen aan de parochie duidelijk dat ze het voorbeeld van Jezus willen volgen. Van hun catechisten ontvangen onze kandidaat-vormelingen een kruisje zodat iedereen kan zien dat ze echte christenen zijn.

De naamopgave vond plaats op de tweede zondag van de advent. Ook de eerste-communicanten waren aanwezig want zij hadden een ingroeiviering. Al deze jongeren hadden natuurlijk hun ouders meegebracht zodat de kerk goed gevuld was.

In vuur en vlam is het jaarthema van de vormelingen. Het verwijst naar het Pinksterfeest waarbij de heilige Geest neerdaalt over de apostelen. Daarop verlaten de apostelen hun schuiloord en trekken de wijde wereld in om het geloof te verkondigen. De heilige Geest staat ook centraal bij de vormselviering. De vormheer vraagt dan immers aan God dat ook de vormelingen de heilige Geest zouden ontvangen.

Diaken Bob sprak tijdens de homilie de vormelingen rechtstreeks aan. Volgens Bob is de naamopgave minstens even belangrijk dan het vormsel omdat men nu reeds de belofte uitspreekt om te leven zoals Jezus. En in deze tijd is dat niet zo evident meer, aldus Bob. Maar de vormelingen kunnen echter rekenen op steun van velen zoals ouders en catechisten. Dat de vormelingen het menen, hoorden we ook aan het einde van de viering toen ze uit volle borst “gooi de ramen open” zongen. Het applaus was dan ook welverdiend.

Maar onze vormelingen leren niet alleen dat een christen moet bidden. Neen; leven als christen betekent ook aandacht hebben voor de medemens. Na de viering maakten onze vormelingen dan ook een mooi kerststukje; niet voor hun mama maar voor een eenzame, oudere of zieke uit de buurt.

Op deze wijze laten ze zien wat kerst echt betekent.

Soep op de stoep

 

 

Begin december gaan op talloze plaatsen in Vlaanderen vrijwilligers aan de slag om soep te bereiden. Die wordt dan aan de man gebracht ten voordele van Welzijnszorg. Ook in Kontich-Kazerne is Soep op de stoep al jaren een vaste waarde bij het begin van de advent. Vrijdag geurde weer heel de Kapelstraat naar de verse soep.

Hoofdingrediënt waren talrijke pompoenen, maar ook andere groenten die met veel liefde anoniem werden geteeld op een veldje aan de rand van Kontich-Kazerne.

Een flinke groep vrijwilligers m/v ging deze berg gezonds met messen te lijf en deden de brokjes in een aantal grote ketels belanden.

Daar kwam zo’n goede 300 liter pompoensoep van, en die werd grotendeels in één- en tweeliterdozen gegoten.

Een ketel werd bewaard voor de proevertjes de volgende dag. De dag was nog niet helemaal opengeplooid toen alweer een groepje vrijwilligers een tent installeerden vóór de drukbezochte supermarkt in de Kapelstraat.

De verkoop ging zó vlot dat tegen de middag het kraam al kon afgebroken worden.

Al vlug werden alle briefjes en munten geteld: een mooie 880 euro was het resultaat. Met dank aan alle verkopers, kopers en kokers wordt dit bedrag aan Welzijnszorg overgemaakt.

Nieuwe gebedsleider uit parochie Kontich-Kazerne

Op zondag 29 september 2019 gaven de weergoden al een voorsmaakje van de herfst: regen, wind, en kilte waren van de partij maar in onze parochiegemeenschap scheen de zon. Waarom?

Tijdens de ochtendviering, onder de vorm van een woord- en communiedienst, mocht diaken Bob na de homilie Marcel Van Campen voorstellen als nieuwe gebedsleider voor onze pastorale eenheid.

Marcel begon zes jaar geleden met zijn opleiding ‘pastoraal handelen’ aan het Theologisch en Pastoraal Centrum te Antwerpen. Hij liep stage in de pastorale dienst vanhet Algemeen Ziekenhuis Heilige Familie te Reet en in ’t Vlot, het onthaalhuis van ons bisdom voor dak- en thuislozen n de Lange Beeldekensstraat te Antwerpen.

In onze parochie, OLVrouw-Onbevlekt-Ontvangen, is Marcel lid van de plaatselijke kerngroep (het vroegere parochieteam) en in de Pastorale Eenheid Immanuel maakt hij deel uit van de Pastorale Ploeg en van de werkgroep Communicatie.

In de orde van dienst van deze zondagviering werd er tijd voorzien om Marcel voor te stellen en kreeg onze nieuwe gebedsleider zijn scapulier omgehangen.

Nadien sprak diaken Bob een zegengebed over hem uit.

Als gepensioneerde wil Marcel ten dienste staan als gebedsleider in onze pastorale eenheid.

Dit wil zeggen dat hij in de verschillende parochies en in woon- en zorgcentra zal ingeschakeld worden om tijdens de woord- en communiediensten voor te gaan. We zullen Marcel dus niet elke zondag meer in onze parochiekerk zien maar zoals hij bij zijn woordje op het einde van de dienst wel heel duidelijk zei: “ik zal de vieringen in Kontich-Kazerne zeker met stip in mijn agenda aanduiden!”.

En daar houden we hem uiteraard aan!

Als gemeenschap zijn wij heel dankbaar voor het engagement van Marcel. Langs deze weg wensen wij hem dan ook het allerbeste toe en dat de Heilige Geest hem mag blijven inspireren en aanmoedigen bij zijn waardevolle, maar zeker geen vanzelfsprekende, taak als lekevoorganger.

“Marcel, bedankt én proficiat!”

IV

Kontich Kazerne OLV OnbOntv

Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen

Sterzingen 2020

09-01-2020 - Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen - Frans Peeters

Sterzingen levert 1.380 euro op Op zondag 5 januari trokken de vormelingen door de straten van Kontich-Kazerne om driekoningen te zingen. Dit leverde maar liefst 1.380 euro op. Daarmee werd het...

lees verder

Kerstgezinsviering 2019

29-12-2019 - Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen - Frans Peeters

Waar zijn de os en de ezel? Ik heb een probleem, zei pastoor Jos tijdens de kerstviering in Kontich-Kazerne. Ik heb een homilie voorbereid over de os en de ezel maar...

lees verder

Soep op de stoep

10-12-2019 - Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen - Frans Peeters

Soep op de stoep     Begin december gaan op talloze plaatsen in Vlaanderen vrijwilligers aan de slag om soep te bereiden. Die wordt dan aan de man gebracht ten voordele van Welzijnszorg...

lees verder

Vormelingen staan in vuur en vlam voor J…

09-12-2019 - Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen - Frans Peeters

Vormelingen staan in vuur en vlam voor Jezus Mijn naam is … en ik sta in vuur en vlam voor Jezus. Zo klonk het wel 23 keer tijdens de viering van...

lees verder

Nieuwe gebedsleider uit onze parochie

30-09-2019 - Nieuws O.L.V.-Onb.Ontvangen - Frans Peeters

Nieuwe gebedsleider uit parochie Kontich-Kazerne Op zondag 29 september 2019 gaven de weergoden al een voorsmaakje van de herfst: regen, wind, en kilte waren van de partij maar in onze parochiegemeenschap...

lees verder

Free Joomla! template by Age Themes