Agenda parochiekernen

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
15
16
17
23
25
29
30

Abonneer op nieuwsbrief

Gebedsweek Eenheid van de Christenen

16-01-2019 Hits:8 Nieuws Frans Peeters

Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen De Week van Gebed voor de Eenheid van de Christenen, wordt telkens gehouden van 18 januari tot 25 januari. Ook dit jaar wordt deze...

lees meer

Overzicht vieringen E.C. en vormsel 2019

11-09-2018 Hits:855 Nieuws Frans Peeters

Klik hier voor meer info over de vieringen van Eerste Communie en Vormsel in onze pastorale eenheid.

lees meer

Privacy verklaring

22-06-2018 Hits:3796 Nieuws Frans Peeters

Klik hier voor meer info over de Privacy verklaring  

lees meer

Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen

De Week van Gebed voor de Eenheid van de Christenen, wordt telkens gehouden van 18 januari tot 25 januari. Ook dit jaar wordt deze periode onder onze aandacht gebracht.

Velen onder jullie zijn waarschijnlijk vanuit hun jeugd reeds vertrouwd met deze jaarlijkse gebedsweek of ‘Internationale Bidweek,’ zoals ze vroeger werd genoemd. Vandaag, meer dan een eeuw na het ontstaan ervan, blijft het goed en zinvol samen te bidden om eenheid.

Naar jaarlijkse gewoonte, worden de teksten uit de Bijbel die als leidraad dienen voor deze oecumenische vieringen, iedere keer in een andere land voorbereid. Voor 2019 zijn het christenen uit Indonesië die de liturgie samenstelden. Het thema “Zoek het recht en niets dan het recht” ontleenden ze aan het Bijbelboek Deuteronomium.

De kerken in Indonesië vinden het belangrijk het recht voor ogen te houden als basis voor eenheid. In hun land hebben zij ervaren hoe onrecht zorgt voor verdeeldheid. Zijn grote verscheidenheid, maakte Indonesië uniek in de manier waarop het eenheid (niet alleen op religieus gebied) vorm gaf. Het motto ‘eenheid in verscheidenheid’ is in het land bekend als een fenomeen.

Vandaag-de-dag wordt deze eenheid echter op vele manieren bedreigd. De economie is grotendeels gebouwd op competitie en zij die de zwakken horen te beschermen en horen op te komen voor recht, doen vaak het tegenovergestelde.

Indonesië is een thuis voor mensen van vele stammen, talen, culturen en religies. Er zijn zes officiële godsdiensten: islam, protestantse kerk, katholieke kerk, boeddhisme, hindoeïsme en confucianisme. De verschillende kerken zijn zich bewust van het belang om te bouwen aan goede verhoudingen tussen mensen van verschillende geloofsrichtingen. Leiders van deze religies ontmoeten mekaar regelmatig. Op vele manieren werken zij samen. Vaak brengen ze ook gezamenlijke verklaringen naar buiten, waarin hun gemeenschappelijke zorg rond bepaalde thema’s wordt uitgesproken.

In onze onmiddellijke nabijheid wordt er ook al vele jaren oecumenisch samengewerkt. Halfweg de jaren zestig van vorige eeuw, groeide er in Boechout stilaan toenadering tussen de Sint-Bavoparochie en de Protestantse Gemeente. Gaandeweg ontstond er een Oecumenische Werkgroep waar Hove Sint-Laurentius zich bij aansloot. Wat later kwamen de parochies Sint-Jozef Hove, Sint-Jozef Mortsel en Sint-Jan-in-de-Olie Vremde er bij. Ondertussen maken de vijf parochies van Mortsel eveneens al geruime tijd deel uit van de Oecumenische Werkgroep.

Zoals de verschillende kerken in Indonesië het belang van samenwerking hoog achten, zo hebben wij in onze omgeving eveneens mogen ervaren dat gezamenlijk gebed en regelmatige samenwerking een verrijking betekent voor de verschillende geloofsgemeenschappen. Het motto dat Indonesië hoog in het vaandel draagt: ‘eenheid in verscheidenheid’, is ook wat ons leidt in onze contacten met elkaar.

Straks, tijdens de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen, zullen miljoenen christenen, verspreid over de wereld, zich andermaal in gebed verenigen en bidden om eenheid. Hier bij ons, houden we een Oecumenische Gebedsviering op dinsdag 22 januari om 20 uur, in de kapel van Wereldmissiehulp, Provinciesteenweg, 400 te Boechout. Samen met de Protestantse Gemeente Boechout, nodigen de parochies van Boechout, Vremde, Hove en Mortsel jullie allen hartelijk uit om deel te nemen aan deze viering en zo aan te sluiten bij het wereldwijde gebed om eenheid.

Na de viering is er kans tot ontmoeting bij een kopje koffie of thee.

--------------

En vanuit de christenen van Indonesië worden we uitgenodigd om in verbondenheid met hen te bidden :

            “Rechtvaardige God, laat ons groeien in wijsheid

            om te kunnen onderscheiden wat goed is en fout.

            Laat ons hart geleid worden door eerlijkheid

            en laat onze mond de waarheid spreken.

            Geef ons moed om waarachtig te blijven

zelfs als anderen tegen ons zijn.

Maak ons boodschappers van eenheid en vrede

die het goede verspreiden onder iedereen.

Dat bidden we in de naam van uw Zoon, Jezus Christus.”

Agnes Joly,

vanwege de Oecumenische Werkgroep

Boechout-Hove-Vremde-Mortsel.

Free Joomla! template by Age Themes