Agenda parochiekernen

ma di wo do vr za zo
1
2
4
8
9
10
14
15
16
17
18
19
20
22
23
24
26
27
29
30
31

Abonneer op nieuwsbrief

Naamdag van onze "PE-Immanuel"

05-10-2018 Hits:21 Nieuws Frans Peeters

10 Parochies slaan de handen in elkaar Op zaterdad 1 december vieren we de naamdag van onze Pastorale Eenheid Immanuel met een woord- en communiedienst om 17.30 u in de kerk van Sint-Jan in...

lees meer

Brief aan de politieke partijen

04-10-2018 Hits:18 Nieuws Frans Peeters

Brief aan de politieke partijen Aangemoedigd door onze bisschop, Johan Bonny, nam de werkgroep dienstbaarheid en solidariteit van de pastorale eenheid het iniatief om naar alle politieke partijen onderstaande brief te versturen. De...

lees meer

1 jaar PE "Immanuel"

14-09-2018 Hits:110 Nieuws Frans Peeters

Viering 2 september 2018 Één jaar pastorale eenheid “Immanuel” Een sfeerbeeld   Onder een stralende zon werd de viering ingezet van één jaar Pastorale Eenheid. Achteraf bekeken is het een begin van een langzaam...

lees meer

Overzicht vieringen E.C. en vormsel 2019

11-09-2018 Hits:185 Nieuws Frans Peeters

Klik hier voor meer info over de vieringen van Eerste Communie en Vormsel in onze pastorale eenheid.

lees meer

Privacy verklaring

22-06-2018 Hits:1270 Nieuws Frans Peeters

Klik hier voor meer info over de Privacy verklaring  

lees meer

10 Parochies slaan de handen in elkaar

immanuel logo

Op zaterdad 1 december vieren we de naamdag

van onze Pastorale Eenheid Immanuel

met een woord- en communiedienst om 17.30 u

in de kerk van Sint-Jan in de Olie in Vremde.

Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te vieren.

 

Brief aan de politieke partijen

Aangemoedigd door onze bisschop, Johan Bonny, nam de werkgroep dienstbaarheid en solidariteit van de pastorale eenheid het iniatief om naar alle politieke partijen onderstaande brief te versturen.

De 10 parochies van onze pastorale eenheid Immanuel ondersteunden dit initiatief en een aangepaste brief per gemeente werd bezorgd bij alle politieke partijen van Lint, Kontich, Aartselaar, Hove, Boechout en Vremde.

We kregen reeds van enkele partijen een reactie, waarvoor dank!

*******************************************************************************

 

Aan de voorzitter en het bestuur

Geachte heer,

Wij schrijven jullie deze brief als vertegenwoordigers van de parochies Kontich

Sint-Martinus, Kontich Sint-Rita, Kontich-Kazerne Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen, Waarloos Sint-Michaël.

Geïnspireerd door onze bisschop Johan Bonny willen wij als christenen graag actief in de maatschappij staan en niet zomaar toekijken aan de zijlijn.

Als christenen wijzen wij uitdrukkelijk op de belangrijke betekenis van de socioculturele verenigingen en het middenveld in onze gemeente. Voor plaatselijke mandatarissen en politici is het goed om hun beleid mee te baseren op de wensen en verzuchtingen die daar leven.

Als christenen pleiten we voor redelijkheid in de plaatselijke politiek. De toepassing van de woorden van kardinaal Jozef Cardijn: zien, oordelen, handelen, blijven ook in deze tijd toepasselijk. Ook de plaatselijke politiek moet uitgaan van de redelijkheid en zich ver houden van fake news, populisme of nodeloze emoties.

Naastenliefde en gastvrijheid

Binnen de gemeente moet er aandacht gaan naar wat er leeft in wijken en buurten. Soms halen extreme gevoelens, populisme en weerstand ten opzichte van ‘het vreemde het van de redelijkheid. Als christenen pleiten wij voor daadwerkelijke barmhartigheid, naastenliefde en gastvrijheid.

Als christenen vinden we het ook essentieel om aan een echte samen-leving te werken, waarbij mensen van alle generaties en alle origines kunnen samenkomen en samenleven in de ware zin van het woord.

In woonzorgcentra/rusthuizen kunnen we contacten tussen diverse organisaties nog meer aanmoedigen en organiseren. Op die manier blijven onze ouderen zich betrokken voelen bij de gemeenschap. Het moet ook mogelijk zijn om kansrijke huishoudens/gezinnen meer in contact te brengen met gezinnen/huishoudens met minder kansen. We moeten naar praktische middelen en projecten zoeken om de groeiende diversiteit in de maatschappij op een positieve manier te verwerken in onze gemeente. Inwoners met een migratieachtergrond, vluchtelingen, mensen zonder papieren: voor ons christenen zijn zij allemààl in de eerste plaats medemensen en medeburgers. Wij nodigen het OCMW uit om hun inspanning terzake nog verder uit te bouwen.

Armoede terugdringen

In België leeft 1 op 7 inwoners onder de armoedegrens. Veel armoede zit geconcentreerd in de steden, maar ook in een gemeente zoals de onze, al is die vaak veel minder zichtbaar. Het is een belangrijke opdracht voor de gemeente om de lokale armoede maximaal op te sporen en alle mogelijke middelen te gebruiken om inwoners uit de armoede te tillen. Weliswaar met een warme, sociale aanpak en niet met harde verplichtingen of starre regels. We moeten àrmoede bestrijden, maar zeker niet de ménsen in armoede. Sociale huisvesting is een van de belangrijkste hefbomen om uit de armoede te komen.

Leefmilieu

Ook het leefmilieu is een belangrijk aandachtspunt voor christenen. Het gebeurt meer dan eens dat gemeenten nieuwe bedrijvenzones organiseren of economische projecten aanvaarden die niet noodzakelijk het leefmilieu voor de plaatselijke bevolking verbeteren.

Verbinding tussen mensen

In onze samenleving, die materieel welvarend is voor velen, zijn er ook grote mentale problemen. Meer en meer mensen voelen zich eenzaam en verlaten of niet begrepen. Het gebruik van antidepressiva scheert hoge toppen. Jongeren maken soms een einde aan hun leven, om diverse redenen. Ouderen voelen zich levensmoe of in de steek gelaten. Investeren in meer verbinding tussen mensen en in vrijwilligerswerk kan zeker helpen om deze grote menselijke noden beter in te vullen en om zoekende mensen meer houvast en steun te geven.

Viering 2 september 2018

Één jaar pastorale eenheid

“Immanuel”

Een sfeerbeeld

 

Onder een stralende zon werd de viering ingezet van één jaar Pastorale Eenheid. Achteraf bekeken is het een begin van een langzaam proces geweest, dat eerste jaar. De euforie van het eerste ogenblik, in de trant van: “we zullen die klus eens klaren” is verdwenen en veel realiteitszin is in de plaats gekomen. Wie zei nu ook weer dat tussen droom en daad de werkelijkheid staat, en vele praktische problemen en bezwaren? We moeten er niet flauw over doen: het is soms zoeken naar élan. Hoe dan ook een lange reis begint met een eerste stap in de goede richting en die is meer dan gezet.

Aan de startviering van toen, met veel enthousiasme, en aan de viering van vorige zondag zal het zeker niet liggen. Er waren heel wat gelovigen opgedaagd, uit de ganse Pastorale Eenheid, om samen te vieren dat we willen op weg gaan en samen willen werken en groeien naar die eenheid. De viering werd voorgegaan door pastoor Paul Cools, samen met een groot aantal medewerkende priesters, diakens en voorgangers van de tien parochies die samen onze Pastorale Eenheid “Immanuel” vormen. Het was een “voortreffelijke” viering, mede dankzij de enthousiaste ondersteuning door de koorzangers, afkomstig van alle parochies van onze Pastorale Eenheid.

Na de viering was er een pikfijn verzorgde receptie, die dankzij het goede weer in openlucht kon doorgaan, op het plein voor de Sint-Laurentiuskerk, waar bij een goed glas en een lekker hapje van gedachten kon gewisseld worden over het verleden en vooral over de toekomst: hoe we van een pastorale veelheid naar een pastorale eenheid en dan nog verder naar een pastorale gemeenschap kunnen groeien!

 

Free Joomla! template by Age Themes