Agenda parochiekernen

Nieuws Pastorale Eenheid

17 mei 2020
Wapen mgr Bonny W3 0
Nieuws Super User

Bedanking bisdom

Dank je wel van bisschop en vicarissen. Gebruik deze link om het filmpje te openen met de bedanking van het bisdom.

Pinksteren -in-coronatijd

07 mei 2020 199
Handelingen
Waarde, We hopen dat het goed gaat met u en uw naasten. Vanuit het project Handelingen…

Weg apostelen

Handelingen in tijden van corona

Nu we noodgedwongen veel tijd thuis moeten doorbrengen, is er tijd en ruimte om individueel verder te lezen in Handelingen. Je kan kernwoorden, gedachten, inzichten, …  die je zijn bijgebleven na het lezen van (hoofdstukken uit) Handelingen aan ons doorgeven via een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via dit formulier. We zullen de binnengebrachte reacties bundelen en aanbieden in woordwolken op www.handelingen.be.

Vanaf Paasmaandag wijdt mgr. Bonny de catechese in de Dagelijkse Verbinding aan het boek Handelingen. Het is van maandag tot en met zaterdag om 17.00u te volgen via livestream op het YouTube-kanaal van bisdom Antwerpen. Ook in de Dagelijkse Verdieping staat het project Handelingen centraal. Dit programma sluit aan bij het individuele reflectiemateriaal dat je vindt onder de tegel negentigdagentijd. Net als de Dagelijkse Verbinding is de Dagelijkse Verdieping te vinden op het YouTube-kanaal van bisdom Antwerpen. Voor meer informatie verwijzen we naar de tegel "coronacrisis: liturgisch en bezinnend aanbod online" op de website van bisdom Antwerpen. 

Op onze website  www.handelingen.be vind je verschillende hulpmiddelen of ideeën bij het lezen:

  • Podcast: Het boek Handelingen wordt voorgelezen per hoofdstuk.
  • Mensen lezen voor uit Handelingen: vanuit hun eigen context lezen mensen een hoofdstuk uit Handelingen voor en staan kort stil bij wat dit met hen doet.
  • Op www.bisdomantwerpen.be vind je onder de knop tijdschrift Relevant een artikel dat de werkvorm Bible Journaling beschrijft bij het lezen van het boek Handelingen. Het is een creatieve manier om met de Bijbel om te gaan. Die is bijzonder geschikt voor Handelingen omdat in het werkboek van Handelingen in de kantlijn bv. gekleurd kan worden. De tekeningen mogen gemaild worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Die worden dan op de Instagram geplaatst.
  • Digitale leesgroepen:  enkele leesgroepen experimenteren met het opzetten van digitale leesgroepen. We bieden je hieronder een stappenplan aan. In bijlage vind je ook een uitgebreidere handleiding.
  • Individueel reflectiemateriaal bij de vijftigdagentijd (tussen Pasen en Pinksteren) vind je op www.handelingen.be onder de tegel ‘Negentigdagentijd’. Vanaf paasmaandag tot Pinksteren zal op deze webpagina elke maandag een reflectie-impuls verschijnen.

De volgende werkvormen reiken we de leesgroepbegeleiders ter inspiratie aan:

  • Maak een Whatsapp-groep aan en plan een datum en uur dat je met elkaar gaat whatsappen over het tekstgedeelte dat je thuis individueel hebt gelezen.
  • Spreek met elkaar af tegen wanneer je een gedeelte van Handelingen gelezen hebt en begin een gespreksdraad via mail (de leden antwoorden op het laatste mailbericht in hun mailbox via de optie 'allen beantwoorden'). Zo ontstaat er een schrijfgesprek via mail. Mochten er leden zijn die niet over email beschikken, kan dit schrijfgesprek ook gerealiseerd worden via een ouderwetse brief. Dan is het wel belangrijk dat er een volgorde onder de leesgroepleden wordt afgesproken wie begint en wie is de volgende in de rij.
  • Lees een hoofdstuk uit Handelingen en duid aan welk personage je getroffen heeft. Deel met elkaar welk personage het is en waarom. Eenzelfde actie kan je ook doen voor de plaatsnamen of plaatsbepaling die in een hoofdstuk voorkomen. Je kan je ervaring met personages in Handelingen ook delen met onbekende leesgenoten via dit formulier of de antwoorden van leesgenoten lezen in dit overzicht.

 

HANDLEIDING LEESGROEP VIA DE COMPUTER, LAPTOP OF TABLET

Door de maatregelen ter bestrijding van het corona-virus zijn vele activiteiten afgelast. Stilaan begint de samenleving echter de mogelijkheden te ontdekken van de digitale communicatie. Ook in de kerkelijke omgeving zijn we druk bezig met alternatieven om in deze coronatijden groepsbijeenkomsten door te laten gaan en elkaar via digitale weg te ontmoeten. In deze handleiding beschrijven we hoe je in drie stappen een online videogesprek opzet.

STAP 1: Benodigdheden

Voor een leesgroep via de digitale weg hebben de deelnemers twee zaken nodig:

  1. een computer met camera, luidspreker en microfoon of een laptop of een tablet of een smartphone;
  2. een verbinding met het internet op het beschikbare apparaat.

Als de twee zaken voorzien zijn, kan de leesgroepbegeleider verder aan de slag.

STAP 2: Aanmaken leesgroepbijeenkomst in Praatbox

Ga naar www.praatbox.be

Vul naam en locatie van de leesgroep in, kies uit de woordenlijst een willekeurig woord en klik op de groene knop ‘start de Praatbox’. Schrijf deze gegevens op. Je kunt deze gegevens nodig hebben om later in je leesgroep-Praatbox in te loggen. Je online videogesprekskanaal is nu aangemaakt.

Praatbox vraagt toegang tot je camera en microfoon. Klik op de knop ‘toestaan’ linksboven. Sluit het veld rechtsboven in beeld met een vraag van Google chrome door op het kruisje rechtsboven in het betreffende veld te klikken.

Je verschijnt zelf in beeld en als je het pijltje over het beeldscherm beweegt, verschijnt er een taakbalk met in het midden een rode telefoon. Met deze knop beëindig je het online videogesprek.

Als je rechtsonder op de knop met de letter i klikt, dan verschijnt een tekstveld met de rechtstreekse link naar de leesgroep-Praatbox. Met de optie ‘kopiëren’ kun je deze link kopiëren naar het klembord van de computer. Hierdoor is het mogelijk om de link in een mailbericht naar de deelnemers van jouw leesgroep te plakken (zie verder onder stap 3).

Stap 3: Uitnodigen van de deelnemers van de leesgroep.

Nodig de deelnemers via mail uit voor een leesgroepbijeenkomst. In dit mailbericht plak je de link die je gekopieerd hebt (zie stap 2). Als de deelnemers op de vermelde dag en uur op deze link klikken, komen zij meteen in de leesgroep-Praatbox terecht.

Tip:   Zorg dat er aan het begin van de leesgroepbijeenkomst tijd is om eventuele digitale strubbelingen op te lossen. 

Op Youtube kom je via deze link bij een instructiefilmpje van Leerpunt Gent-Meetjesland-Leieland over “hoe gebruik je Praatbox.be”.

Hier vind je een uitgebreide beschrijving met schermafdrukken van het aanmaken van een leesgroepbijeenkomst via Praatbox.be

Free Joomla! template by Age Themes