Agenda parochiekernen

ma di wo do vr za zo
3
4
13
17
20
21
28
30
31

Abonneer op nieuwsbrief

Naamfeest van onze PE "Immanuel…

03-12-2019 Hits:42 Nieuws Frans Peeters

150 GELOVIGEN VIEREN HET NAAMFEEST VAN ONZE PASTORALE EENHEID "IMMANUEL" Op zaterdag 30 november vierden we het naamfeest van onze pastorale eenheid in de kerk van de Heilige Michaël te Waarloos...

lees meer

Brief van de bisschop voor de advent

28-11-2019 Hits:588 Nieuws Frans Peeters

"Nieuwe ouders op komst"  Klik hier voor het lezen van de brief

lees meer

Zendingsviering van een nieuwe pastorale…

27-11-2019 Hits:632 Nieuws Frans Peeters

Zendingsviering van een nieuwe pastorale werker in onze Pastorale Eenheid "Immanuel" Op 22 december 2019 zal onze bisschop voorgaan in de zendingsviering van Marcel Van Campen, woonachtig te Kontich-Kazerne. Met zijn...

lees meer

Vesperdienst Maria-Onbevlekt-Ontvangen

23-11-2019 Hits:1246 Nieuws Frans Peeters

Vesperdienst  in de kerk van Kontich-Kazerne   Op 8 december is het hoogfeest van Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen (dit jaar wel liturgisch op 9 december, omdat een adventszondag voorrang heeft). Het is ook het patroonsfeest...

lees meer

De werkgroep "Gemeenschapsopbouw…

04-11-2019 Hits:303 Nieuws Frans Peeters

    De werkgroep 'Gemeenschapsopbouw' verduidelijkt haar werking   Zoals de naam het aangeeft wil deze werkgroep werken aan de verbondenheid tussen de gelovigen van alle geloofskernen binnen onze pastorale eenheid en wil...

lees meer

Een mooie start voor de vormelingen uit Kontich en Lint

Op zaterdag 5 oktober kwamen de Lintse en Kontichse vormelingen voor het eerst samen om feestelijk hun nieuwe werkjaar in te zetten. De komende maanden bereiden zij zich in de diverse parochiale werkingen voor op de feestelijke vieringen van zaterdag 2 mei 2020. Dan zal de bisschop persoonlijk naar Kontich en Lint komen om de jongens en meisjes te sterken met het sacrament van het vormsel.

De vormelingen verzamelden in de vroege namiddag, elk in hun eigen parochiekerk. Nadat ze onder deskundige begeleiding de eigen kerk bezocht hadden, fietsten de Kontichse vormelingen langsheen alle andere kerken van onze gemeente. De weerheiligen waren hen overigens gunstig gezind: in een nochtans zeer druilerige en regenachtige week bleef het zaterdagnamiddag helemaal droog. De zon kwam af en toe zelfs even piepen: uitstekend fietsweer dus!

In elke parochiekerk werden de vrolijke fietsers van harte verwelkomd door enthousiaste parochianen. De vormelingen konden zo allerlei pareltjes ontdekken, zoals het altaarretabel van Sint-Michiel in Waarloos, het uitgebeelde levensverhaal van de heilige Rita, de hoeksteen van de kerk te Kazerne en de mooie preekstoel van Sint-Martinus.

Vooral leerden ze echter dat elke kerk in de eerste plaats een huis van God is. De godslamp brengt symbolisch de eeuwige aanwezigheid van Onze-Lieve-Heer tot uitdrukking. Zelfs al is het helemaal donker in de kerk, dan nog waakt God over ons. De zichtbare aanwezigheid van doopvont, paaskaars, gedekt altaar, gebedskaarsjes, dankstenen, offerbloemen en kruisjes van recent overledenen wezen dan weer op de actuele betekenis van de kerken voor de christelijke gemeenschappen vandaag.

Rond 16u verzamelden alle Kontichse vormelingen in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen in Kontich-Kazerne.

Ook de Lintse vormelingen sloten zich bij de groep aan. In een inhoudelijk sterk programma werden de jonge geloofsleerlingen er welkom geheten in de mis. Stond u er al bij stil dat in een eucharistieviering heel veel verschillende talen gesproken worden: Nederlands, maar ook Grieks, Hebreeuws, Latijn, en soms zelfs Aramees...? Er was ook ruimte voor ludiekere vergelijkingen. Wist u al dat er in de eucharistie af en toe ‘ping-pong’ gespeeld wordt tussen de priester en de andere gelovigen? Zag u al de gelijkenis tussen de deelname aan een voetbalwedstrijd in een stadion en die aan een eucharistieviering in een kerk?

Het programma sloeg alleszins aan. De jongeren waren enthousiast: ze zongen de pannen van het dak!

Na een korte pauze konden de vormelingen het geleerde onmiddellijk in de praktijk brengen in de eigenlijke eucharistieviering. We lazen over de roeping van de profeet Samuël. E.H. Jos Kempenaers ging voor en bracht een mooie homilie over Gods vurige liefde die ons allen wordt toegezegd en waarvoor wij ons mogen openstellen. We dankten God voor de mooie dag en vroegen zijn zegen voor het nieuwe catechesejaar. Op het einde werden alle aanwezigen ertoe aangespoord missionair te zijn: het geloof niet te verstoppen, maar net uit te dragen. De vormelingen zongen immers: ‘Gooi de ramen open, laat het maar aan ieder zien dat wij in de Heer geloven, of ben jij te bang misschien?’ Veel dank aan al wie deze dag mogelijk maakte. Op een gezegend nieuw werkjaar met vele mooie momenten!

Wouter Druwé (catechist OLV-Onbevlekt Ontvangen)

Free Joomla! template by Age Themes