Agenda parochiekernen

ma di wo do vr za zo
1
3
9
14
15
16
17
25
28
29
30
31

Abonneer op nieuwsbrief

Kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Kontich-…

19-10-2019 Hits:23 Nieuws Frans Peeters

Klik hier voor verdere info

lees meer

Kerstvieringen 2019 in onze PE-Immanuel

19-10-2019 Hits:28 Nieuws Frans Peeters

Kerstvieringen 2019 in onze pastorale eenheid "Immanuel" Dinsdag 24 december 17 u               Eucharistie in O.L.V. Geboorte Lint               woord- en communiedienst in St.-Jozef Hove 17.30 u                Eucharistie in St.-Laurentius Hove 18 u                       woord-...

lees meer

Naamdag PE-Immanuel

19-10-2019 Hits:41 Nieuws Frans Peeters

   Op zaterdag 30 november vieren we de naamdag van onze Pastorale Eenheid Immanuel met een woord- en communiedienst om 17.30 u. in de kerk van Sint- Michael in Waarloos. Iedereen is...

lees meer

Een mooie start voor de vomelingen uit K…

09-10-2019 Hits:130 Nieuws Frans Peeters

Een mooie start voor de vormelingen uit Kontich en Lint Op zaterdag 5 oktober kwamen de Lintse en Kontichse vormelingen voor het eerst samen om feestelijk hun nieuwe werkjaar in te...

lees meer

Neem en lees Brief vanwege Mgr. Johan …

20-09-2019 Hits:333 Nieuws Frans Peeters

Goede vrienden, Het nieuwe werkjaar is begonnen.  Dit is het moment om het driejarig pastoraal thema voor te stellen dat op zondag 1 december feestelijk zal starten.   Gedurende drie jaar zullen...

lees meer

Feestelijke opening van de vernieuwde pastorie van de

Sint-Jozefparochie

De pastorie van de Sint-Jozefparochie werd gebouwd (bouwjaar vermoedelijk 1968) als woning voor en door pastoor Van Gaal, de bouwpastoor van de kerk, samen met de school en de andere gebouwen op de parochiesite.

In tegenstelling tot vele andere parochies en gemeenten werd er geen pastorie ter beschikking gesteld door de gemeente, maar besloot pastoor Van Gaal een eigen woning op te trekken. Het perceel grond was zijn eigendom, en was volledig omgeven door andere eigenaars: geburen, de kerkfabriek van Sint-Jozef en de parochie van Sint-Jozef.

Het was een kleine, bescheiden woning, van het bungalowtype. Naast een ontvangstruimte, een leefkamer, keuken, bad- en slaapkamer was er ook nog een garage. Een pastorie is niet alleen de woning van de parochiepastoor, maar moet ook een vergader- en archiefruimte bieden voor de kerkfabriek en kerkraad.

In 1992 ging pastoor Van Gaal op pensioen en nam hij zijn intrek in het Woonzorgcentrum Sint-Jozef in de Waarlooshofstraat in Antwerpen. Daar heeft hij verbleven tot aan zijn dood in 1998. Bij testament heeft hij zijn huis en grond nagelaten aan de kerkfabriek van de Sint-Jozefparochie.

De opvolgers van pastoor Van Gaal (EE. HH. Mon Van Hoof, Leo Bernaerts en Paul Cools) waren echter allemaal pastoor in een andere parochie vooraleer ze ook pastoor werden in Sint-Jozef. Zij hadden bijgevolg niet onmiddellijk behoefte aan een woning. Ook de diaken betrok een eigen woning; bijgevolg werd de pastorie hoofdzakelijk gebruikt als ontvangst- en vergaderruimte voor onder meer de kerkfabriek, het parochieteam, de catechese enz.

Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis in 2015 en begin 2016 kwam er een oproep van onze bisschop aan de parochies of zij mogelijkheden hadden om vluchtelingen op te vangen. In samenwerking met het OCMW van Hove werd onze pastorie ter beschikking gesteld en zo hebben wij telkens tweemaal gedurende langere tijd een vluchteling een onderkomen kunnen geven.

Gedurende al die jaren was er echter niets gewijzigd aan het interieur. Een serieuze opknapbeurt drong zich op. De huidige kerkfabriek heeft dan besloten om het gebouw een grondige facelift te geven en het aan te passen aan de noden van de huidige tijd: het dak werd volledig vernieuwd en het interieur werd volledig gewijzigd onder meer door het verwijderen van de binnenmuren.

Onze pastorie is nu uitgebouwd tot een moderne vergaderruimte met de nodige infrastructuur voor de kerkraad en voor de plaatselijke kerngroep van de parochie en voor parochiale en andere verenigingen. Daarnaast is er, naast een kleine maar praktisch ingerichte keuken, een nieuwe kantoorruimte ingericht in de vroegere garage, met onder meer plaats voor het archief van de kerkfabriek en de parochie.

Na een speech van Paul Vermeiren, de voorzitter van de kerkraad, en van ondergetekende, werd het vernieuwde gebouw plechtig ingewijd op 12 september ll. door onze pastoor E.H. Paul Cools. Daarna volgde een druk bijgewoonde receptie voor de vele vrienden van de parochie.

Hopelijk kan onze pastorie er nu weer tegen voor de komende decennia!

Herman Jacobs

diaken

Free Joomla! template by Age Themes