Agenda parochiekernen

ma di wo do vr za zo
3
5
9
11
13
14
16
Datum : 16 september 2019
17
19
20
21
24
27
28
30

Abonneer op nieuwsbrief

Neem en lees Brief vanwege Mgr. Johan …

20-09-2019 Hits:64 Nieuws Frans Peeters

Goede vrienden, Het nieuwe werkjaar is begonnen.  Dit is het moment om het driejarig pastoraal thema voor te stellen dat op zondag 1 december feestelijk zal starten.   Gedurende drie jaar zullen...

lees meer

Opening vernieuwde pastorie St. Jozef Te…

20-09-2019 Hits:90 Nieuws Frans Peeters

Feestelijke opening van de vernieuwde pastorie van de Sint-Jozefparochie De pastorie van de Sint-Jozefparochie werd gebouwd (bouwjaar vermoedelijk 1968) als woning voor en door pastoor Van Gaal, de bouwpastoor van de...

lees meer

Misdienaarsdag 2019

16-09-2019 Hits:70 Nieuws Frans Peeters

Misdienaarsdag 2019 Op zoek naar de Heilige Graal! 7 september 2019 Voor de 2e misdienaarsdag zijn we dicht bij huis gebleven. Peter en ik ontvingen de misdienaars aan de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte in...

lees meer

de verjaardagsviering PE-Immanuel

14-09-2019 Hits:116 Nieuws Frans Peeters

2de VERJAARDAGVIERING VAN ONZE PASTORALE EENHEID "IMMANUEL", EEN SFEERBEELD Op zondag 1 september bestond onze pastorale eenheid 'Immanuel' twee jaar en dat werd gevierd met een verjaardagviering om 11.00 u in...

lees meer

Onze jaarlijkse ontmoetingsdag

14-09-2019 Hits:89 Nieuws Frans Peeters

PASTORALE EENHEID IMMANUEL ONZE JAARLIJKSE ONTMOETINGSDAG 2019   Op zaterdag 22 juni had onze jaarlijkse ontmoetingsdag plaats in het Capenberg-Oxaco- Center te Boechout. 45 deelnemers vanuit onze diverse parochies maakten er een enthousiaste...

lees meer

Goede vrienden,

Het nieuwe werkjaar is begonnen.  Dit is het moment om het driejarig pastoraal thema voor te stellen dat op zondag 1 december feestelijk zal starten.   Gedurende drie jaar zullen wij ons laten inspireren door het Bijbelboek  Handelingen van de Apostelen.     Het eerste jaar 2019-2020 is een leesjaar, onder het devies ‘Neem en lees!’.  We nodigen alle medewerkers en geïnteresseerden uit om het boek Handelingen van de Apostelen ter hand te nemen en te lezen. Alleen of samen met anderen.  Daarvoor is een aangepaste tekstuitgave gemaakt, die vandaag al ter beschikking staat.  Het is geen bibliofiele uitgave maar een werkboek.  Je kan erin onderstrepen met fluostift of potlood,  je kan aantekeningen erin schrijven,  je kan cirkels trekken rond wat je aanspreekt, wat je niet begrijpt of waar je het moeilijk mee hebt, je mag ezelsoren aanbrengen om een bladzijde terug te vinden. De werkuitgave begint met een inleiding over de bedoeling en de werkwijze van het leesproject.   Samen met het werkboek is ook een folder gedrukt met informatie over het driejarig project.    

Beide publicaties zijn gratis te verkrijgen in het bisschopshuis, het vicariaat Kempen in Zandhoven, het Theologisch en Pastoraal Centrum en bij uitgeverij Halewijn, mits betaling van verzendkosten (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). De benoemde pastores, de pastorale eenheden en federaties zullen de nodige exemplaren van deze publicaties ontvangen via hun vicariaat Antwerpen of Kempen.

Op www.bisdomantwerpen.be vind je op een speciale themapagina alle mogelijke informatie over ons nieuw driejarig project.

Aanvankelijk hadden de leerlingen van Jezus geen eigen naam.  Later pas werden ze ‘christenen’ genoemd, te beginnen in Antiochië.   In Handelingen van de Apostelen wordt de christelijke beweging zesmaal aangeduid als ‘de Weg’.  Christenen zijn ‘aanhangers van de Weg’ (Hnd 9,2).   Ze hebben geen land ontdekt maar een weg.   Ze claimen geen territorium.  Liever dan zich ergens te vestigen of te nestelen, willen ze verder gaan.  Ze weten zich aangetrokken door het ongekende.   En  reizen was toen niet moeilijk.    Schepen voeren van de ene havenstad naar de andere.  In alle richtingen liepen begaanbare en verharde wegen.  De cover van het werkboek en de folder is een foto van een historisch stuk Romeinse baan in Syrië, tussen Damascus en Aleppo.  Ik nam de foto ruim tien jaar geleden, voor de verwoestende oorlog in Syrië, tijdens een oecumenisch bezoek.   Langs zulke wegen waren de apostelen en de eerste christenen onderweg.  Ze lieten er hun voetafdrukken achter.   Wat hoop ik voor de komende drie pastorale werkjaren?   Dat we samen een weg mogen afleggen, zoals de eerste christenen.   Een weg met Jezus en het Evangelie.  Een weg naar nieuwe mensen en nieuwe ontmoetingen.  ‘Niet jij koos de weg, maar de weg koos jou’,  schreef Dag Hammarskjöld.   Als we dat eens mochten ervaren!

Gewoon ‘Neem en lees!’  Niet ‘Neem en lees en leg het uit!’, of ‘Neem en lees en maak er een programma van!’, of ‘Neem en lees en overtuig de anderen!’.   Laat de tekst van Handelingen van Apostelen zichzelf zijn. Geef je aan het verhaal gewonnen. Laat de Heilige Geest zijn gang gaan doorheen de woorden.  Daaruit kan vernieuwing en verandering komen.  

+ Johan Bonny

Bisschop van Antwerpen

Feestelijke opening van de vernieuwde pastorie van de

Sint-Jozefparochie

De pastorie van de Sint-Jozefparochie werd gebouwd (bouwjaar vermoedelijk 1968) als woning voor en door pastoor Van Gaal, de bouwpastoor van de kerk, samen met de school en de andere gebouwen op de parochiesite.

In tegenstelling tot vele andere parochies en gemeenten werd er geen pastorie ter beschikking gesteld door de gemeente, maar besloot pastoor Van Gaal een eigen woning op te trekken. Het perceel grond was zijn eigendom, en was volledig omgeven door andere eigenaars: geburen, de kerkfabriek van Sint-Jozef en de parochie van Sint-Jozef.

Het was een kleine, bescheiden woning, van het bungalowtype. Naast een ontvangstruimte, een leefkamer, keuken, bad- en slaapkamer was er ook nog een garage. Een pastorie is niet alleen de woning van de parochiepastoor, maar moet ook een vergader- en archiefruimte bieden voor de kerkfabriek en kerkraad.

In 1992 ging pastoor Van Gaal op pensioen en nam hij zijn intrek in het Woonzorgcentrum Sint-Jozef in de Waarlooshofstraat in Antwerpen. Daar heeft hij verbleven tot aan zijn dood in 1998. Bij testament heeft hij zijn huis en grond nagelaten aan de kerkfabriek van de Sint-Jozefparochie.

De opvolgers van pastoor Van Gaal (EE. HH. Mon Van Hoof, Leo Bernaerts en Paul Cools) waren echter allemaal pastoor in een andere parochie vooraleer ze ook pastoor werden in Sint-Jozef. Zij hadden bijgevolg niet onmiddellijk behoefte aan een woning. Ook de diaken betrok een eigen woning; bijgevolg werd de pastorie hoofdzakelijk gebruikt als ontvangst- en vergaderruimte voor onder meer de kerkfabriek, het parochieteam, de catechese enz.

Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis in 2015 en begin 2016 kwam er een oproep van onze bisschop aan de parochies of zij mogelijkheden hadden om vluchtelingen op te vangen. In samenwerking met het OCMW van Hove werd onze pastorie ter beschikking gesteld en zo hebben wij telkens tweemaal gedurende langere tijd een vluchteling een onderkomen kunnen geven.

Gedurende al die jaren was er echter niets gewijzigd aan het interieur. Een serieuze opknapbeurt drong zich op. De huidige kerkfabriek heeft dan besloten om het gebouw een grondige facelift te geven en het aan te passen aan de noden van de huidige tijd: het dak werd volledig vernieuwd en het interieur werd volledig gewijzigd onder meer door het verwijderen van de binnenmuren.

Onze pastorie is nu uitgebouwd tot een moderne vergaderruimte met de nodige infrastructuur voor de kerkraad en voor de plaatselijke kerngroep van de parochie en voor parochiale en andere verenigingen. Daarnaast is er, naast een kleine maar praktisch ingerichte keuken, een nieuwe kantoorruimte ingericht in de vroegere garage, met onder meer plaats voor het archief van de kerkfabriek en de parochie.

Na een speech van Paul Vermeiren, de voorzitter van de kerkraad, en van ondergetekende, werd het vernieuwde gebouw plechtig ingewijd op 12 september ll. door onze pastoor E.H. Paul Cools. Daarna volgde een druk bijgewoonde receptie voor de vele vrienden van de parochie.

Hopelijk kan onze pastorie er nu weer tegen voor de komende decennia!

Herman Jacobs

diaken

2de VERJAARDAGVIERING VAN ONZE PASTORALE EENHEID "IMMANUEL", EEN SFEERBEELD

Op zondag 1 september bestond onze pastorale eenheid 'Immanuel' twee jaar en dat werd gevierd met een verjaardagviering om 11.00 u in onze zondagkerk 'Sint Laurentius'.

 

 

Het werd een feestelijke viering waarop een groot aantal parochianen van de 10 parochies van onze pastorale eenheid aanwezig waren. Na de viering was er tijdens een receptie ruim de mogelijkheid om medeparochianen van de 10 parochies te ontmoeten.

De foto's in het sfeerbeeld tonen duidelijk aan dat het een enthousiaste, warme en muzikaal sterk omlijste viering werd. De receptie was zonovergoten en zorgde mee voor een fel aangegrepen ontmoetingsgelegenheid.

 

(Meer foto's van deze feestviering kan u vinden op onze website http://www.pe-immanuel.be)

Misdienaarsdag 2019

Op zoek naar de Heilige Graal!

7 september 2019

Voor de 2e misdienaarsdag zijn we dicht bij huis gebleven. Peter en ik ontvingen de misdienaars aan de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte in Lint. Wij hadden groot nieuws! In de kelders van de Pastorale Eenheid hadden we een dagboek gevonden. Met de raadsels uit dat dagboek zijn we op pad gegaan, langs het kapelletje van Marpingen, langs het Mariakapelletje aan de watertoren, langs het Jezusbeeld in Kontich Kazerne en zo voort. Op zoek naar de Heilige Graal.

Een zoektocht is niet zomaar een tochtje met de fiets of te voet. Het is een richtingstocht, een tocht met een doel. Net zoals Christus die ook niet zomaar rondliep in Judea. Net zoals in het verhaal van Parsifal kan je soms heel dicht bij je eindbestemming zijn, maar moet je een andere, langere weg nemen om je doel te bereiken. Je hebt je talenten nodig.

De misdienaars vonden uiteindelijk aan de Boskapel van Lint een kistje in een boomholte, en jawel daarin zat die Heilige Graal die wij zochten, (het zakje snoep dat ook in het kistje zat, namen we ook met plezier mee).

Als afsluiter waren we te gast in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen, in Kontich-Kazerne. Daar sloten wij af met een Woord en Communieviering. Wij danken Bob Van den Bergh om met ons mee te gaan en ons voor te gaan in deze viering. Samen zittend rond het woord, dicht bij elkaar. Dat is Christen zijn.

Als afsluiter van de viering stelde we ook het officiele misdienaarslied van onze Pastorale Eenheid voor. Hiervoor kozen wij ‘Here I am, the Servent of the Lord’. De hymne van de jongste wereldjongerendagen. Het refrein van dit lied is vrij vertaald, “Hier ben ik de dienaar van de Heer, spreek Uw woord tot mij en Uw wil zal geschieden.” Velen zullen dit herkennen als de zin die Maria uitsprak tegen de Engel. Deze zin en het hele lied ademen misdienaars uit.

Binnenkort zullen we een Nederlandse vertaling hiervoor uitwerken. Zodat alle misdienaars van onze Pastorale Eenheid trots dit lied kunnen zingen.

Peter en ik, hebben van de misdienaarsdag genoten, en we danken al de aanwezigen. De misdienaars, de ouders, helpende handen, de parochies van Lint en Kontich-Kazerne. En uiteraard God, die ons altijd bijstaat (en misschien ook heeft gezorgd dat we tijdens de hele middag geen regen hadden).

Thomas Cuypers

(Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte, Lint)

PASTORALE EENHEID IMMANUEL

ONZE JAARLIJKSE ONTMOETINGSDAG 2019

 

Op zaterdag 22 juni had onze jaarlijkse ontmoetingsdag plaats in het Capenberg-Oxaco- Center te Boechout. 45 deelnemers vanuit onze diverse parochies maakten er een enthousiaste ontmoeting van. Ontmoeting waar ruimte was voor een boeiende uiteenzetting, voor 4 interactieve workshops en voor 'ongedwongen ontmoeten' tussen de deelnemers.

 

 

Na een hartelijk welkom bij een kop koffie startte de voormiddag met een uiteenzetting van David Godecharle onder het motto "Geïnspireerd bouwen aan de kerk van morgen".

 

David werkte volgend schema uit :

  1. “Wij kunnen het niet maken om te zwijgen over wat wij gehoord en gezien hebben” (Hnd  

   4,20)

  1. Herkomst & toekomst

            2.1. Toekomst: een ‘teken van de tijd’

            2.2. ‘Traditie’: hernieuwen en herbronnen

            2.3. Beginnen bij het begin

  1. Nu

            3.1. “Wie gelooft, heeft eeuwig leven” (Joh 6,47)   

            3.2. Zullen we ‘het wel zien’?

            3.3. Zelfreflectie in de spiegel van Jakobus (1,22-25)

  1. Gemeenschap 

            4.1. Een jonge Kerk

            4.2. Katholiek

            4.3. ‘Wordt vervolgd’

 

 

Vertrekkend vanuit 'Hnd4,20 we kunnen het niet maken om te zwijgen over wat we gehoord hebben' benadert David het thema dat de kerk niet mag zwijgen maar dat haar spreken moet handelen over datgene wat aan haar verkondiging is toevertrouwd. Als niemand spreekt wordt zwijgen een gevaarlijke gewoonte, er is zoveel in de samenleving waarmee leerlingen van Jesus niet zomaar mogen mee instemmen.

Ook verduidelijkt hij 'waarheen zijn we op weg'? denken we na over de toekomst van de kerk en de samenleving? Hierbij stelt hij dat het verleden richting geeft aan de toekomst.

Dan wordt er stilgestaan bij het 'nu'; Jesus leeft en handelt in het 'nu van God'; nu is belangrijker dan uitstellen en uitwijken…

De deelnemers werd dan gevraagd om aan de hand van hiernavolgende verwerkingsvragen te reflecteren over de uiteenzetting en om er in plenum op te reageren:

Verwerkingsvragen;

  1. Is er voldoende tijd en ruimte voor inspiratie en spiritualiteit in de organisatie van

   het pastorale werk?

  1. Waar kunnen we vandaag herbeginnen voor de toekomst?
  2. ‘Nu of straks?’
  3. Waar vinden jonge mensen een plaats om hun geloof te koesteren?

Na het middagmaal kregen de deelnemers de keuze om deel te nemen aan één van vier workshops. Elke werkgroep zal het verslag van haar inbreng in het workshop-thema

overmaken aan het team. Daar zal dan uitgemaakt worden welk gevolg er aan eventuele suggesties kan worden voorbehouden, meer hierover later…

Workshop 1 "Op zoek naar vrijwilligers bij catechese" o.l.v. Wencke Vervecken. Hoe op zoek gaan naar vrijwilligers ?  vanuit de groep werd vooral gesteld dat om hierop concrete antwoorden te kunnen formuleren er eerst werk moet gemaakt van het uitschrijven van een duidelijke visie; daarnaast werden een aantal suggesties geformuleerd.

Wokshop 2 "Verbondenheid opbouwen via het weekendevangelie

o.l.v. Bob Van den Bergh. Hier werd gewerkt met evangelie van het weekend. Daarbij werd de deelnemers gevraagd vooral te voelen wat er in ons leeft en wat ons verbindt met de Bron en met elkaar.

Workshop 3. " De Handelingen van de Apostelen" o.l.v. David Godecharle. Hij probeerde vier werkvormen om de tekst van Handelingen te lezen, telkens met ruimte voor eigen reflectie en gesprek achteraf:

Workshop 4 "Hoe kijken we naar onze medemens? o.l.v. Niek Everts

Via een boeiend verhaal met een verrassende inhoud, keken de deelnemers naar

onze medemens? Wanneer zijn wij als de wolf? Wanneer zijn wij als de mensen? Wanneer   zijn wij als Franciscus.

van 15:45 tot 16:00 u.: werd er afgesloten, met een drankje en nog wat napraten.

De eerste reacties van de deelnemers liepen van positief tot zeer positief

Free Joomla! template by Age Themes