Agenda parochiekernen

ma di wo do vr za zo
4
11

 

     
  INFO OVER DE
PASTORALE EENHEID
 
     
  Beleidstekst:
De pastorale eenheid in het bisdom Antwerpen.
 
    Wat is de pastorale eenheid?  
     Wat is er gerealiseerd?  
  Vragen betreffende het vrijwilligerswerk  
     

Wat realiseerden we?

Prioritair  zorgden we ervoor dat binnen onze pastorale eenheid een soepel vieringenschema borg staat voor een gelijkmatige verdeling van eucharistie- en woord- en communievieringen over de 10 parochies. Onze zondagkerken staan  garant voor de zondagse eucharistieviering. Speciale aandacht ging ook naar de kwalitatieve ondersteuning - op inhoudelijk vlak - van de liturgische vieringen in  onze kerken.

Er werd en wordt getracht  andere geloofskernen zoals scholen, woon en zorgcentra…e.d. te betrekken  in onze werking om uiteindelijk tot een brede "pastorale gemeenschap" te komen.

De werking van onze pastorale eenheid werd onderbouwd met een efficiënte organisatiestructuur; samenwerkingsverbanden en overlegorganen werden uitgetekend.

Zes werkgroepen (Liturgie, catechese, dienstbaarheid, gemeenschapsopbouw, materiële middelen, en communicatie) zijn  bemand met medewerkers uit onze 10 geloofskernen en komen op regelmatige basis samen. Zij werken naar doelstellingen toe en rapporteren hierover aan een beleidsteam dat zijn  coördinerende en sturende rol heeft op genomen. Een reflectieploeg met deelnemers uit alle parochies adviseert het team  en is een extra link tussen pastorale eenheid en de  diverse geloofskernen .

Grote aandacht blijft continu gaan naar onze jongeren. Een doorlopende en intergenerationele catechese, verankerd is in de kerkgemeenschap, is een continue betrachting. Alle parochies zijn vertegenwoordigd in de werkgroep 'catechese'; hierbij is een verregaande onderlinge informatie-en ervaringsuitwisseling fundamenteel.  

Ook blijven we o.m. via contact met scholen en jeugdbewegingen  trachten om de blijde boodschap opnieuw dichter bij onze jongeren te brengen en bereiden wij ons voor op de besluiten van de toekomstige 'jongerensynode'.

Vanuit onze christelijke inspiratie benaderden  en benaderen we nog steeds vluchtelingen en mensen zonder papieren en waar mogelijk worden op praktisch vlak hun materiële noden opgevangen. In het verlengde hiervan wordt ook meegewerkt aan Broederlijk delen , welzijnszorg en dergelijke meer. . .

Ook mengen wij ons ter zake in het maatschappelijk debat door onze politici te benaderen vanuit onze christelijke visie op naastenliefde en samenleving.

Overkoepelend organiseerde onze pastorale eenheid een aantal sessies over belangrijke maatschappelijke thema's en tracht zij via een brede communicatie boeiende items  onder de aandacht te brengen; de input van onze medegelovigen kan  hier helpen actueel te blijven en te voldoen aan de reële noden

Een gebruiksvriendelijke website werd uitgewerkt en is operationeel. Naast de praktische informaties over het pastoraal aanbod van onze pastorale eenheid en onze  parochies, biedt hij een samenhangend geheel aan verslagen en rapporten in verband met de werking van o.m. de werkgroepen en het team. Deze website vergemakkelijkt tevens de inschrijvingen/aanvragen voor eerste communie en sacramenten als vormsel, huwelijk, …

Met welke vraag men bij wie terecht kan is daar vlot op te zoeken.

Via een open samenwerking op vlak van financiën zetten we belangrijke stappen naar een volledig geharmoniseerd beleid  dat moet voorzien in het beheer van de middelen waarover de pastorale eenheid moet kunnen beschikken om zijn opdracht  blijvend te kunnen realiseren

Free Joomla! template by Age Themes