Datum

21 mrt 2024
Verlopen!

Tijd

15:00

15.00u. Eucharistieviering op de 7de van de 15 donderdagen van de H. Rita

Donderdag 21 maart

15.00u. Eucharistieviering op de 7de van de 15 donderdagen van de H. Rita

Rita als moeder

Tijdens de 15 donderdagen, voorafgaand op 22 mei, de feestdag van de H. Rita, Patrones van de moeilijke en hopeloze zaken, wordt telkens in de eucharistieviering van 15.00 u. eenĀ  fragment uit het leven van de H. Rita toegelicht.

Vandaag staan wij even stil bij de figuur van de H. Rita als moeder, want ook daarin kan ze voor ons een voorbeeld zijn. De reclame tovert ons een wereld voor ogen, waarin alleen volmaakte, vlotte mannen en vrouwen aan de weg timmeren. Het lijkt dan op een wereld, waarin geen sukkelaars voorkomen, geen mensen die hulp nodig hebben. Iedereen redt zichzelf, zo heet het, want je moet assertief zijn. Arme H. Rita en zovele andere mensen, ook arme God, want in die blitz-wereld van de reclame horen ze blijkbaar niet thuis! Daarom is God de grote afwezige in het leven van zovele mensen. Wat die velen echter niet door hebben is dat God niet van hen afhankelijk is en ook niet minder God is als Hij door hen ontkend en miskend wordt.

Zij heeft in vertrouwen op God zichzelf, haar leven en levensdromen losgelaten en werd daardoor precies de vrouw die God nodig had om in alle dienstbaarheid met een groot moederhart te leven voor het evangelie. Zij heeft de verschillende stadia doorlopen van een mens die in verschillende omstandigheden zijn hart aan God schenkt. Zij was echtgenote, moeder, weduwe en kloosterlinge.

Wanneer de H. Rita er na de dood van haar echtgenoot alleen voor staat en zij als moeder haar twee jongens moet opvoeden, was dat weer zo’n speciaal feit en zij zal het daar zeker niet gemakkelijk mee gehad hebben. Mensen die zulke omstandigheden hebben meegemaakt, weten dat maar al te goed en bovendien bestond er toen nog geen weduwenpensioen, geen kindergeld, geen OCMW, enz.

Toch vond ze de kracht om het te doen, omdat haar moederhart gevuld was met een liefde die zij putte uit haar verbondenheid met God. De H. Rita is de grote, stille heilige die haar moederlijke plicht deed, zonder veel ophef.