Datum

25 apr 2024
Verlopen!

Tijd

15:00

15.00u. Eucharistieviering op de 12de van de 15 donderdagen van de H. Rita

Donderdag 25 april

15.00u. Eucharistieviering op de 12de van de 15 donderdagen van de H. Rita

Rita als gestigmatiseerde

Tijdens de 15 donderdagen, voorafgaand op 22 mei, de feestdag van de H. Rita, Patrones van de moeilijke en hopeloze zaken, wordt telkens in de eucharistieviering van 15.00 u. eenĀ  fragment uit het leven van de H. Rita toegelicht.

Wij spreken gemakkelijk over heiligen en heiligheid, maar wat houdt dat eigenlijk in? Eigenlijk kan je echte christelijke heiligheid samenvatten in een paar woorden, het bestaat namelijk wezenlijk in de liefde tot God en de evenmens. Daar komt het op aan. God is liefde en schenkt ons de kracht Hem te beminnen. Rita had na haar intrede in het klooster geen enkel ander bezit meer dan God zelf en zij schonk zich helemaal aan Hem. Echte liefde is niet tevreden met een franje! De woorden van Christus: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven” moeten een buitengewone indruk op Rita hebben gemaakt. Uit zuivere liefde verlangde ze er ook naar zeer intiem verenigd te worden met het verlossende lijden van Jezus. Dit groot verlangen werd in 1432 verhoord. Tijdens een beschouwende gebedsstonde over het lijden van Christus werd ze door een buitengewone godsvrucht aangegrepen en was ze uitzinnig verheugd om ‘alle lijden met Hem blijmoedig te verduren’.

Wij moeten strijden – een vreedzame strijd – tegen het kwaad, het onrecht, zonde, om aldus te verkondigen dat het huidige menselijke bestaan niet het definitieve is, dat de liefde van God die zijn weerslag vindt in het Hart van Christus, onder mensen een glorievolle geestelijke overwinning zal bereiken. Dat had de H. Rita begrepen en dat wilde zij op een verheven mystieke manier beleven.