20-06 Wereldvluchtelingendag

door

Persuitnodiging Wereldvluchtelingendag

 Solidariteit in actie: Een oproep voor menselijkheid op Wereldvluchtelingendag

Leuven, 20 juni 2024 – Op Wereldvluchtelingendag 2024 doen Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Amnesty International een dringende oproep aan alle burgers om samen te staan met mensen op de vlucht. Op het Martelarenplein in Leuven zal een krachtig signaal worden afgegeven onder het motto: “Wij staan voor een België dat er voor iedereen is, ongeacht hun vlucht- of migratieachtergrond.” Tijdens de actie zal een indrukwekkend tapijt van 70m² worden uitgerold en zullen actievoerders stickers uitdelen aan voorbijgangers.

“Het is tijd om onze kernwaarden van menselijkheid en solidariteit te verdedigen,” zegt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk. “Onze campagne is een reactie op de toenemende polarisering en de dreiging van strengere maatregelen tegen mensen op de vlucht.”

Mensenrechten zijn universeel

“Mensenrechten zijn universeel, voor iedereen, altijd en overal,” benadrukt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International. “We roepen de toekomstige regering op om geen compromissen te sluiten ten koste van deze fundamentele waarden. Dat elke mens vrij, gelijk en in waardigheid hoort te worden behandeld, is niet onderhandelbaar.”

Verontrustende ontwikkelingen

De toename van vijandigheid en uitsluiting jegens vluchtelingen, migranten en andere minderheden baart ons grote zorgen. Haat en discriminatie mogen nooit worden getolereerd, goedgepraat of genormaliseerd. Deze groeiende vijandigheid ondermijnt de kernwaarden van solidariteit en menselijkheid waarop onze samenleving is gebouwd.

De kracht van lokale gemeenschappen

De organisaties benadrukken de cruciale rol van burgers en lokale besturen in het ondersteunen van vluchtelingen. “Burgers hebben de afgelopen jaren hun verantwoordelijkheid genomen waar de overheid dat niet deed. Hun initiatieven – van opvang tot integratieprojecten – zijn een inspiratiebron voor de nieuwe regering,” zegt Tine Claus. “In deze tijden van toenemende polarisatie kunnen lokale initiatieven een krachtig tegenwicht bieden tegen negatieve beeldvorming,” voegt Claus toe.

#ChooseSolidarity

De organisaties roepen op om deze boodschap breed te verspreiden door gratis vlaggen en stickers te bestellen via Choose Solidarity. Door gezamenlijk een duidelijk signaal af te geven, tonen we onze afwijzing van angst en verdeeldheid. “Wanneer we solidariteit tonen met mensen op de vlucht, versterken we niet alleen hun positie, maar ook de fundamenten van rechtvaardigheid en gelijkheid waarop onze samenleving rust.”

Planning

Om 11u15 spreken we af aan het Martelarenplein in Leuven met vrijwilligers.

 Om 11u30-14u start de actie. Het solidaire tapijt ligt op het Martelarenplein aan het station in Leuven. Vrijwilligers informeren voorbijgangers over de actie, delen flyers uit en nodigen hen uit om deel te nemen aan Choose Solidarity.

14u: Einde van de actie.

Campagne Choose Solidarity

Bezoek www.vluchtelingenwerk.be/Choose-Solidarity en sluit je aan bij de beweging door een vlag en/of stickers te bestellen. Laat zien dat je staat voor solidariteit en moedig anderen aan om hetzelfde te doen.

Foto’s

Wij sturen de dag zelf nog enkele sfeerbeelden van deze actie. Ook op onze sociale media (Facebook, X & Instagram) zal je meer beeldmateriaal terugvinden en kan je live volgen op donderdag 20 juni.

Info voor de pers

Voor meer foto’s of een interview met Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, neem je contact op met: Dimitri Vandezande, communicatiemedewerker, 0498.77.84.93, dimitri@vluchtelingenwerk.be

Over Vluchtelingenwerk Vlaanderen:

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zet zich sinds 1987 in voor mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Vandaag zetten we druk op het beleid en sensibiliseren we het ruime publiek. Samen met meer dan 30 lidorganisaties en talloze, gemotiveerde vrijwilligers werken we aan een goede opvang en integratie, zodat iedereen zich thuis kan voelen in België. We ondersteunen iedereen die asielzoekers en vluchtelingen bijstaat.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Kruidtuinstraat 75 – 1210 Brussel

Tel. +32(0) 2 225 44 00 – info@vluchtelingenwerk.be

www.vluchtelingenwerk.be

Steun Vluchtelingenwerk op giften.vluchtelingenwerk.be